preskoči na sadržaj
Vijesti

Tjedan informatičke edukacije - Hour of code

U našoj školi od 4. – 10. prosinca provodili smo Tjedan informatičke edukacije – Sat kodiranja za učenike od 5.-8. razreda.

Tjedan informatičke edukacije za učenike  šestih, sedmih i osmih  razreda povezali smo s aktualnim BBC micro:bitom dok su učenici petog razreda kodirali igrajući se pisanjem blokova naredbi za labirint Angry Birds, Lightbot i Kodirajte s Annom i Elsom.


Na temelju vodiča kojeg su ponudili organizatori Sata kodiranja pod nazivom „Virtual Pet“ i koji je dostupan u inačici za vizualni programski jezik Blockly i inačici za programski jezik Python, za naše učenike bile su prilagođene vježbe za izvođenje na Makecode sučelju.

Nakon uvodnog dijela učenici bili upoznati s BBC micro:bitom i kroz nekoliko jednostavnih primjera (animirani smješko, kucanje srca, ispis znakovnog niza, termometar) usvojili su osnove rada s micro:bitom.

 

Slijedio je naš glavni zadatak, stvaranje vlastitog (virtualnog) ljubimca koristeći BBC micro:bit koji će nam reći kako se osjeća kada ga hranimo ili se igramo sa njim!

Potražili smo sličicu ljubimca i odabrali svojeg po želji (zec, krava, patka, kornjača, leptir, žirafa ili zmija) te pregledali sličice kako se sve naš ljubimac može osjećati (sretan, tužan, zbunjen, glup, ljutit, pospan, iznenađen).

Na red je stiglo i pisanje programa pomoću blokova na Makecode sučelju.

Koristili smo se blokovima za odlučivanje, tj. naredbom IF THEN ELSE. Gumb A služio nam je  za hranjenje ljubimca. Hrana usrećuje ljubimca i prikazati  smo sretno lice kada se pritisne gumb A a kada nije pritisnut nijedan gumb prikazuje se sličica našeg odabranog ljubimca.

Program smo upotpunili dodavanjem naredbi ELSEIF tako da kad smo pritisnuli gumb B naš ljubimac je prikazivao glupo lice kada se igramo s njim.

I na kraju, smo programirali našeg ljubimca da prikazuje zbunjeno lice ako istovremeno pritisnemo gumb A i gumb B.

Nakon izrade programa, učenici su izrezivali i ukrašavali svoje ljubimce koristeći micro:bit.

Radionica je učenicima bila vrlo zanimljiva, dinamična, kreativna a najviše im se svidjelo što mogu sami napisati neki program i vidjeti svoje izlazne rezultate na malom računalu -  micro:bitu.

Slike pogledajte u našoj fotogaleriji....Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Lidija Matoša   datum: 13. 12. 2017.

Škola za život


E-DNEVNIK

Kalendar
« Svibanj 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Wikipedia

 
   


Anketa
Mislite li da ćete u ovoj školskoj godini postići bolji uspjeh nego u prošloj?

Linkovi
Portali
 • T-portal
 • Vip-portal
 • Edu.hr portal

Dnevni Tisak

Informatički časopisi
 • Enter
 • Bug

Obrazovanje
 • Škole.hr
 • E-škola
 • CARnet


Vaša pitanja
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Prometna Učilica

preskoči na navigaciju